Raksti un pacientu stāsti

PALĪDZĪBA DEMENCES GADĪJUMĀ

DEMENCE ir vispārējs slimību un stāvokļu termins, kam raksturīga atmiņas, valodas, problēmu risināšanas un citu domāšanas spēju pasliktināšanās, kas ietekmē cilvēka spēju veikt ikdienas darbības. Atmiņas zudums ir piemērs. 

Šīs izmaiņas izraisa domāšanas prasmju, ko sauc arī par kognitīvajām spējām, samazināšanos, kas ir pietiekami smaga, lai pasliktinātu ikdienas dzīvi un neatkarīgo funkciju. 

Ja jūs vai kāds pazīstams cilvēks piedzīvo atmiņas grūtības vai citas domāšanas prasmes izmaiņas, neignorējiet tās. 

Demenci izraisa smadzeņu šūnu bojājumi. Šis bojājums traucē smadzeņu šūnām sazināties savā starpā. Ja smadzeņu šūnas nevar normāli sazināties, var tikt ietekmēta domāšana, izturēšanās un jūtas. 

Ārsti diagnosticē Alcheimera slimību un citus demences veidus, pamatojoties uz rūpīgu slimības vēsturi, fizisko pārbaudi, laboratorijas testiem un raksturīgajām domāšanas, ikdienas funkciju un uzvedības izmaiņām.

SIMPTOMI

Demences simptomi var būt ļoti atšķirīgi. Piemēros ietilpst:

  • Pakāpeniski un bieži atmiņas traucējumi.
  • Apjukums
  • Personības izmaiņas
  • Apātija, ieraušanās sevī
  • Nespēja veikt ikdienas darbības

KĀ MIJIEDARBOTIES AR CILVĒKU AR DEMENCI?

Cilvēks ar demenci var šķist pilnībā vesels vienā brīdī, bet nākamajā – satraukts vai dusmīgs. Viņi var sveicināt svešinieku kā senu draugu, bet pašu bērnu redzēt kā svešu. Tas apgrūtina mijiedarbību ar cilvēku ar demenci. Mēs nekad nezinām, ko sagaidīt, tāpēc mēs bieži tuvojamies piesardzīgi, lai pasargātu sevi no nezināmā.

VIENMĒR ESIET AR POZITĪVU ATTIEKSMI

Lai arī mijiedarbība ar cilvēku ar demenci var būt biedējoša, pozitīva attieksme ir obligāta. Pirms uzsāciet sarunu, tgādiniet sev, kāpēc jūs esat šeit – kvalitatīvi pavadīt laiku kopā ar mīļoto. Sarunājieties priecīgi un optimistiski. Runājiet par to, ko viņi zina un atceras. Atsaucieties uz cilvēkiem un vietām no viņu pagātnes. Atgādiniet viņus – cilvēkus, nevis atgādiniet viņiem to, ko viņi ir aizmirsuši, izstāstot stāstu pats, nevis lietojot tādas frāzes kā “tu atceries…”. Vizuālie palīglīdzekļi, piemēram, senas fotogrāfijas, ir ārkārtīgi noderīgi. Cilvēks ar demenci ne vienmēr saprot vārdus, bet viņi 
ātri uztver ķermeņa valodu un emocijas. Kamēr tuvojies piesardzīgi, lai nesatrauktu savu mīļoto, viņi uztver to kā trauksmi vai pat agresiju.
Tuvojieties mierīgi un ar smaidu sejā. Vienmēr tuvojieties no priekšpuses. Kad esat tuvumā, uzrunājiet uz vārda. sasniedziet roku, bet ļaujiet viņiem noteikt fizisko kontaktu. Pārāk ātra apskaušana vai satveršana aiz rokas, viņus īpaši 
biedēs vēlākajos posmos.

ESIET VIENKĀRŠI

Izmantojiet vienkāršu valodu. Izvairieties no nevajadzīgiem jautājumiem, kā piemēram “Vai atceries” , roniskus jautājumus “Vai tev nešķiet” , “Kā tev liekas?, ko tev vajadzētu darīt?”. 
Neesiet sarkastiski vai ironiski: Bieži mums patīk sarunā izmantot sarkasmu, lai kliedētu neērtas situācijas. Parasti tas ir smieklīgi un situāciju atvieglo, tomēr tuvinieks ar demeci vairs nespēj saskatīt sarkasmu un teikto uztvers burtiski.

ESIET GATAVI SAVU SACĪTO ATKĀRTOT

Tas var būt ļoti nomācoši, ja teiktais ir pastāvīgi jāatkārto. Vienmēr atcerieties, ka tuviniekam ar demenci, jūsu teiktais, neatkarīgi vai tas izskan pirmo vai piekto reizi, ir vienīgā reize, kuru viņi atsauc atmiņā. Viņi nesapratīs, kāpēc runājiet skarbi, ja būsiet kļuvis skarbāks no teiktā atkārtošanas. 

PIESKĀRIENI UN ĶERMEŅA VALODA IR SVARĪGA

Demence ir biedējoša, bet tā nav lipīga. Pret savu mīļoto izturieties maigi. Turiet viņa roku. Sniedziet apskāvienus. Uzlieciet roku uz pleca. Sakiet, ka mīlat viņus.

IZRĀDIET CIEŅU UN IZVAIRIETIES BŪT INFANTILI

Cieniet dzīvi, ko viņi nodzīvoja – darbus, laulības, bērnus, mazbērnus, vaļaspriekus, intereses – pirms šī slimība pārņēma viņus, izrādot cieņu un izturoties kā pret pieaugušajiem.

SVARĪGS IR SARUNAS TONIS

Lai arī cik grūti tas būtu, jums ir jāsavalda negatīvās emocijas, runājot ar savu tuvinieku. Viņi tā vietā, lai radītu satraukumu par jums (vairuma pieaugušo reakcija), tas viņiem radīs satraukumu un neskaidrības par to, ko viņi izdarīja, lai jūs justos tik slikti.

VĀRDI NE VIENMĒR IR GALVENAIS

Vissvarīgākais, kas jums jāatceras, mijiedarbojoties ar savu tuvinieku, ir, kaut arī viņiem, iespējams, nav iespējas to izrādīt, jūsu klātbūtnei ir nozīme!

VIENKĀRŠOJIET CERĪBAS

Nedodieties pie tuvinieka ar lielām cerībām. Kad jūsu cerības ir augstas, jūs sagaidīs lielāka vilšanās.

VIENMĒR ATTCERIETIES 10 NOTEIKUMUS

1. Vienmēr piekrīti, nekad neapstrīdi.

2. Maini tēmu, nekad nemeklē iemeslus.

3. Novērs uzmanību, nekad nekaunini.

4. Mierini, nekad “nelasi lekcijas”

5. Atgādiniet, nekad nejautājiet “atceries?”

6. Atkārtojiet, nekad nesakiet “Es tev jau teicu”

7. Veiciniet neatkarību, nekad nesaki “tu nevari”

8. Jautājiet, nekad nekomandējiet.

9. Mudiniet, nekad nepiespiediet darīt.

10. Vienmēr paslavējiet.

KO DARĪT JA: “VĒLOS DOTIES MĀJĀS”

KUR IR MĀJAS? Kad cilvēks ar Alcheimeru vai demenci vēlas “doties mājās”, kur ir šī vieta? Viņi to var pateikt jau esot savās mājās, jūsu mājā vai aprūpes iestādē.

BĒRNĪBAS MĀJAS: Zaudējot arvien vairāk atmiņu par neseno pagātni, viņu bērnība šķiet reālāka nekā šodiena. Dažiem vēlīnā stadijā “īstā” dzīvesvieta var būt viņu bērnības māja, kurā viņi jutās droši un aprūpēti. Tāpēc mēģiniet atrast dažus tā laika attēlus/fotogrāfijas un atcerēties kopā ar viņiem par “mājām”.

VIETA, KUR BIJA LAIMĪGI: Dažiem cilvēkiem “mājas” ir tās laimīgākās reizes un dienas viņu dzīvē – kad audzināja bērnus vai kad viņi dzīvoja unikālā vietā, vai, kad viņi jutās visstabilāk un ērtāk. Ir ļoti noderīgi iegūt pavedienus un informāciju par to, kad varētu būt bijis tas laiks, lai jūs varētu palīdzēt atjaunot šo komforta sajūtu.

KĀ PADARĪT MĀJAS PAR MĀJĀM? Fotogrāfijas ar mīļajiem un fotogrāfijas no “mājām”. Siltas segas visapkārt, ar kurām sasegties, ir vienkāršs veids, kā padarīt vidi mājīgāku un komfortablāku. Maiga mūzika un smaržas – ceptu cepumu vai kūku smarža jebkuru vietu padara mājīgāku.

KO DARĪT, JA IZVEIDOTĀ VIDE JOPROJĀM NAV “MĀJAS”? Jautājiet viņam par “mājām”. Tuviniekam ar demenci, runājot par “mājām” palielināsies komforta līmenis, viņš jutīsies drošāk. Novērsiet uzmanību, uzsāciet citu sarunu tematu. Aizvediet viņus “mājās” – dodieties izbraukumā ar mašīnu un braucot uz “mājām” novērsiet domas citā tematā.

12 VĒRTĪGI PADOMI

1. Izveidojiet mērķtiecīgas aktivitātes. 
Negatīva uzvedība lielākoties ir rezultāts garlaicībai un frustrācijai.


2. Runājiet aci pret aci. 
Runājot, atrodieties ne tālāk kā pāris soļus.

3. Nopelniet uzmanību.
Izmantojiet dažus pazīstamus vārdus. Sagaidiet atbildes.

4. Skaidri norādiet, ko vēlaties no viņa.
Dodot mājienus, jūs tikai viņu aizbiedēsiet.

5. Glabājiet priekšmetus 
pamanāmās vietās
tas radīs tikai pozitīvu rezultātu, lai veiktu nepieciešamos uzdevumus.

6. Nestrīdieties, jūs zaudēsiet.

7. Apstipriniet sadzirdētās emocijas. 
“Tu izklausies nobijies”

8. Nenoliedziet viņa realitātes uztveri.
Tā ir viņa realitāte šobrīd. Pieņemiet viņa realitāti.

9. Orientējiet viņu. 
“Ir pirmdienas rīts. Laiks brokastīm”

10. Atrodiet “atslēgas”, lai izslēgtu uzvedības, kuras vēlaties samazināt. 
Negatīva uzvedība lielākoties ir baiļu un mulsuma izraisītas.

11. Vienkāršojiet visu. 
Dodiet iespēju viņam DARĪT 
nepieciešamo maziem soļiem.

12. Piedāvājiet izvēles iespējas. 
Ne vairāk kā divas.

Tagad Jūs zināt kā rīkoties un mijiedarboties ar cilvēkiem. Ja Jums rodas citas neskaidras situācijas, Jūs droši varat griezties ar saviem jautājumiem pie mūsu speciālista, vai aizpildot mūsu formu.

https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-dementia

https://abridgebetweenthegap.com/nteract-with-a-person-with-dementia/

https://www.crisisprevention.com/Blog/How-to-Improve-Dementia-Care?utm_content=buffer037fc&utm_medium=social&utm_source=pinterest.com&utm_campaign=buffer

demence senioriem ārā

saistītās ziņas